Podróże kształcą – trwale i w porywający sposób. Ciężko zabrać w daleką podróż grupę przedszkolaków, dlatego my zapraszamy egzotyczne kraje prosto do Przedszkola!
Smaki, zapachy, rekwizyty, stroje i dźwięki charakterystyczne dla wielu miejsc naszej planety zagoszczą w Naszym Przedszkolu. Poznamy świat za pomocą multisensoryki. Dzieci odbędą wędrówkę przez pełną zwierząt dżunglę, jak i przemarsz przez suchą pustynię, czy spotkanie
w indiańskiej wiosce.
w indiańskiej wiosce.
To wszystko odbędzie się podczas warsztatów podróżniczych
Podróżnicy wykorzystują wyłącznie własne zdjęcia, etniczną muzykę, stroje i przedmioty przywiezione przez nich z całego świata. Opracowali autorską metodę „rozwijanie przez podróżowanie”, opartą na multisensorycznym doświadczeniu i barwnej gawędzie z morałem. Dzięki niej dzieci zdobywają wiedzę o miejscach, kulturach i zjawiskach, rozbudzając w sobie eksplorerską pasję i dociekliwość.
Poprzez Warsztaty, kształtowane są postawy proekologiczną i prospołeczną, dzieci stają się bardziej uważne, chętne do pomocy i otwarte na inność.
Podróżnicze warsztaty dla dzieci są przy tym świetną zabawą, przeplecioną śpiewem, pląsem lub zajęciami manualnymi.
Z podróżnikiem Marcinem Musiałem wyruszamy na Herbaciane Pola
Dotarliśmy na plantację herbaty „Araksa” w Tajlandii, gdzie patrzymy się, jak rosną krzaczki herbaciane, w jaki sposób plantatorzy zbierają listki herbaty i co dzieje się z nimi dalej.
Z podróżnikiem Marcinem Musiałem wyruszamy na Herbaciane Pola
Dotarliśmy na plantację herbaty „Araksa” w Tajlandii, gdzie patrzymy się, jak rosną krzaczki herbaciane, w jaki sposób plantatorzy zbierają listki herbaty i co dzieje się z nimi dalej.
Po zapoznaniu się z zasadami zbierania herbaty bawimy się w zbieranie herbaty wykorzystując zdobytą wiedzę.
Otworamy pojemniki z pachnącą herbatą. Wąchamy różne rodzaje herbaty z wielu rejonów upraw herbaty. Dowiadujemy się co to jest Roibos, Barkabaras, Yerba Mate i gdzie je można spotkać. Poznajemy sposób produkcji białej, zielonej, czerwonej i czarnej herbaty. Oglądamy też ręcznie malowane chińskie czajniki na herbatę i wąchamy herbaciane poduszki.
Posmakowaliśmy herbaty przygotowanej w samowarze. Napiliśmy się jej z tradycyjnych porcelanowych maleńkich chińskich filiżanek. Podczas delektowania poznaliśmy historię zielonej herbaty.
Krótki test wiedzy na zakończenie
I relaks na herbacianych poduszeczkach
Do zobaczenia w następnych warsztatach "Wioska Świętego Mikołaja"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz